5 retsepti/võimalust, kuidas ära kasutada keedetud mune

Munadepühadel on vahva traditsioon munade värvimine ning hiljem nende koksimine. Mäletan lapsepõlvest, et eriti vahva oli koksida kõik kausis olevad munad katki ning jätta nende söömine vanemate hooleks. Olles ise nüüd lapsevanem, on see jäetud samamoodi minu hooleks. Ehk siis, tihtipeale pärast munapoksi, jääb alles hulganisti keedumune, millega ei oska midagi peale hakata – palju sa neid niisama süüa ikka jaksad! Seetõttu jagan 5 ideed/võimalust/retsepti, mida teha keedetud munadega.

 

 

•    •    •    •    •    •    •    •    •    •    •

1. Esimeseks võimaluseks toon välja kõige lihtsama MUNAVÕILEIVA valmistamise. Määri leivale võid vms määret, laota peale viilutatud keedumunad, puistad peale hakitud rohelist sibulat ning soola-pipart. Juurde võid lisada muidugi kõike meelepärast.

•    •    •    •    •    •    •    •    •    •    •

2. AVOKAADO-MUNAVÕIE või lihtsalt munavõie. Avokaado-munavõide tegemiseks on vaja avokaadot, keedetud mune, hapukoort, majoneesi ning sulajuustu. Tee avokaado viljaliha ning keedumuna kahvliga puruks, tõsta kaussi, lisa juurde veidi hapukoort, majoneesi ning sulajuustu. Maitsesta soola (nt ka ürdisoolaga) ja pipraga ning sega segu korralikult läbi. Hapukoort-majoneesi-sulajuustu pane alguses alati veidi vähem, sest kui võie jääb kuiv, on juurde neid lihtne lisada, kui aga paned alguses kohe neid rohkem on oht, et võie saab vedel. Tavalise munavõide tegemisel jäta lihtsalt avokaado lisamata.

Lisa avokaadole veidi sidrunimahla, siis ei muutu see värvuselt pruunikaks.

•    •    •    •    •    •    •    •    •    •    •

3. TÄIDETUD MUNAD. Täidetud mune oleme harjunud valmistama pigem peolauale, kuid neid on mõnus süüa ka hommikusöögiks või miks mitte ka lõuna- või õhtusöögi kõrvale. Vaja läheb: keedetud mune, sulajuustu, majoneesi, hapukoort, sinepit ning soola (koguseid on raske kirja panna, kuid aluseks võid võtta, et 8 keedumuna kasutamisel: 8 munakollast, 12 pooleks lõigatud munapoolt (selleks, et munavalgetele saaks peale piserdada korralik kogus munakollasevahtu tuleb kasutada munakollaseid veidi rohkem, alles jäänud munavalge pooled söö lihtsalt ära), 30 g sulajuustu, 15 g majoneesi, 3 spl hapukoort, suurem törts sinepit ning näpuotsaga soola).

Koori munad ettevaatlikult ära ning lõika pikuti pooleks. Tõsta lusika abiga munavalge seest munakollased blendrisse ning laota poolitatud munavalged serveerimisvaagnale. Munakollastele lisa juurde sulajuust, majonees, hapukoor, sinep ja sool ning blenderda segu ühtlaseks. Kui segu jääb liiga kuiv, siis lisa teelusikatäite haaval hapukoort juurde ning blenderda uuesti ühtlaseks.

Tõsta munakollase vaht pritsikotti, millele oled pannud sobiva koogipritsi otsiku, muidugi võib alati munavalged täita munakollase täidisega lusika abiga. Soovil puista peale garneering. Mina raputan peale näiteks paprika väikseid tükke või hakitud maitserohelist.

•    •    •    •    •    •    •    •    •    •    •

4. KALASALAT KEEDUMUNADEGA. Olen varasemalt blogis jaganud suitskoha salati retsepti, kuid kui suitsukala ei ole, siis saab kasutada nt ka praekala. Salati tegemiseks läheb vaja: keedumune, kala (suitsutatud või praetud), praekartulit, aedube, kirsstomateid, lehtsalatit. Kastmeks peale nirista veidi oliiviõli ning veiniäädikat.

Pese ja koori kartulid, aseta keevasse vette ning keeda pehmeks. Keeda ka aedube, soolaga maitsestatud vees, umbes 5 minutit.

Lõika keedetud kartulid suupärasteks tükkideks ning prae kiirelt pannil läbi. Aseta suure vaagna põhja salatilehed. Salatilehtede peale aseta sektoriteks lõigatud tomativiilud ja munad, jahtunud aedoad, kartulid ning lõpuks kala tükid. Nirista peale oliiviõli ning veiniäädikat. Puista õrnalt kogu vaagen üle veel soola ja pipraga.

•    •    •    •    •    •    •    •    •    •    •

5. POOLA KASTE. Poola kaste sobib serveerimiseks kalaga – nt praekalaga. Kastme tegemiseks läheb vaja: võid, kalapuljongit, keedetud mune, sidrunit ning soola (3 keedumuna kasutamisel lisa 1 dl kalapuljongit, 100 g võid).

Sulata potis või ning lisa puljong. Kindlasti kasuta kalapuljongit, sest see annab kastmele iseloomuliku maitse. Lase puljongil keema tõusta, lisa hakitud keedumunad, maitsesta sidruni ja soolaga ning kaste ongi valmis.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*