Šokolaadised sõõrikud

Me kõik teame klassikalisi õlis valmistatud sõõrikuid. Kas oled aga proovinud ahjus küpsetatud sõõrikuid? Mina ka polnud, kuni tänaseni. Ahjus küpsetatud sõõrikute tegemiseks on vajalik eraldi selleks otstarbeks mõeldud sõõrikuvorm. Mina kasutan vormi, millel on 12 auku ehk sõõrikud tulevad klassikalisest sõõrikust väiksemad. Vormi ostsin mina Prismast.

Valmistusaeg: umbes 2 tundi Kogus: 24 sõõrikut (ühe sõõriku läbimõõt on ~7 cm)

Vaja läheb:
250 g jahu
100 g pruuni suhkrut
80 g suhkrut
2 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl söögisoodat
32 g kakaopulbrit
125 ml piima
3 muna
1 dl hapukoort
2 spl võid + võid vormide määrimiseks
1 dl šokolaadinööpe

Glasuuri tegemiseks:
200 g tuhksuhkrut
4 spl kakaod
4 spl vett

Kaunistamiseks:
erineva värvusega nonparelle

Eelsoojenda ahi 180 kraadini. Määri sõõrikuvormi augud võiga ning aseta vorm hetkeks kõrvale.

Sega suures kausis kokku sõelutud jahu, suhkrud, küpsetuspulber, söögisooda ning kakao. Teises kausis sega omavahel kokku piim, munad, sulatatud ja jahtunud või ning hapukoor. Lisa märg segu kuivale ning sega tainas korralikult ühtlaseks. Lisa šokolaadinööbid ning sega segu uuesti läbi.

Pane tainas pritskotti ning piserda see sõõrikuvormi aukudesse. Kui pritskotti ei ole, siis tõsta tainas vormidesse lusikaga. Täida sõõrikuvormi augud ainult poolenisti.

Kui täidad sõõrikuvormi augud liigselt tainaga, siis kerkib sõõrikule omane keskel olev auk lihtsalt kinni ning pikeneb ahjus küpsemise aeg.

Küpseta sõõrikuid 180 kraadises ahjus 14 minutit, tõsta sõõrikud vormidest ning lase jahtuda. Antud taina kogusest saad kaks plaaditäit sõõrikuid – pärast esimese plaaditäie valmimist määri vormid uuesti võiga ning täida tainaga.

Glasuuri tegemiseks sega omavahel ühtlaselt läbi tuhksuhkur ning kakao. Lisa segule vesi. Glasuuri konsistents peaks olema veidi vedelam kui hapukoor. Vali glasuuri tegemiseks veidi kitsam kauss – kuid nii lai, et mahuksid sõõrikuid sinna sisse kastma.

Liiga paksus glasuuris on raske sõõrikuid glasuurida ning kui glasuur on liiga vedel, tilgub enamus glasuuri sõõrikult maha.

Tõsta glasuuri sisse ainult jahtunud sõõrikud! Kasta sõõrikutest ainult pool glasuuri sisse ning tõsta resti või ahjuplaadi peale, puista peale nonparelle ning jäta tahenema.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*