Vastlakuklid vahukoore-kakaokreemiga

Eelmisel aastal kirjutasin pikema postituse vastlatest, vastlapäeva traditsioonidest ning jagasin ka klassikaliste vastlakuklite valmistamise retsepti (retsepti leiad siit: Vastlad ja vastlakuklid). Sellel aastal jagan veidi teistsuguse täidisega vastlakuklite retsepti. Nimelt, kuna mulle endale meeldib kõik šokolaadine, siis antud retseptis on vastlakuklid vahukoore-kakaokreemiga – kõigile neile, kellele tavaline vahukoor pole eriline lemmik.

Lisaks ebatraditsioonilisele vastlakukli täidisele valmistasin sellel aastal pärmitaina ilma munata.

Valmistusaeg:
umbes 4 tundi
Kogus: 10 vastlakuklit

Pärmitaina valmistamiseks läheb vaja:
5 dl + 1 dl jahu
300 ml piima
100 g võid
2 spl suhkrut
1 tl soola

Vahukoore-kakaokreemi valmistamiseks:
400 ml vahukoort
80 g tuhksuhkrut
70 g toorkakaod

Soojenda piim pliidil käesoojaks ning kalla suuremasse kaussi. Sega eraldi kausis jahu, kuivpärm, suhkur ja sool ning sõelu piimale juurde. Sega segu ühtlaseks. Sulata väikses potis või ning lase jahtuda, et või ei oleks tainale lisades liiga kuum.

Tainas kasutatav piim ning või ei tohi olla liiga kuumad, kuna liigne kuumus tapab pärmseened ning tainas ei kerki.

Võta käed appi ning sõtku tainast senikaua kuni või on tainamassiga segunenud. NB! Tainas jääbki selles etapis pigem elastsem-laialivalguv. Kõik on õigesti. Pärast kergitust tuleb jahu juurde lisada nii palju, et oleks võimalik kuklipallid sellest vormida. Puista taina peale jahu, kata kauss rätikuga ning tõsta sooja kohta kerkima. Lase taina kerkida 1,5 – 2 tundi.

Üheks võimalikuks taina kergituskohaks on ahi – keera ahi umbes 25 kraadi peale ning tõsta tainas koos kausiga ahju.

Pärast kergitus kalla tainas jahuga üle puistatud tööpinnale ning lisa umbes 1 dl jahu juurde. Sõtku jahu tainasse. Kui pallide tegemine on endiselt raske, kuna tainas on liiga pehme siis lisa jahu juurde. Jahu lisa nii palju kui vaja ja nii vähe kui võimalik! Rulli töölaual tainast piklik riba ning jaga see kümneks – iga tükk peaks kaaluma umbes 65-70 g.

Sama suurusega kuklid küpsevad võrdselt – selleks, et saada samade suurustega kuklipallid, kaalu tainatükid ära.

Vormi tainatükid peopesade vahel ühtlasteks pallideks. Kui peopesade vahel rullides ei tule ühtlased pallid, siis tõmba käte vahel tainapalli pealmine kiht ühtlaseks ning “ülejäänud” tainas peida palli alla. Tõsta tainapallid järelkergituseks küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Jäta pallide vahele kerkimisruumi. Kata tainapallid köögirätikuga ning pane umbes 30 minutiks sooja kohta kerkima.

Pintselda kerkinud tainapätsid lahtiklopitud munaga ning küpseta 190 kraadises ahjus 15-20 minutit. Tõsta valminud kuklid restile ning jahuta täielikult.

Lõika terava noaga tainapätsidelt ülemine osa ära ning uurista teravaotsalise noaga selle sees olev sai välja. Ole ettevaatlik, et noaga põhja sisse auku ei tee! Tõsta uuristatud kuklid hetkel kõrvale ning valmista kreem.

Kreemi valmistamiseks vahusta koor tuhksuhkruga tugevaks vahuks, lisa kakao ning sega segu ühtlaseks kreemiks. Piserda vahukoore-kakaokreem kondiitrikoti abiga kukli sisse ning peale. Kata kuklid mütsiga ning puista peale tuhksuhkrut.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*