Sõõrikud vaarikate ja apelsiniga
Ahjus küpsetatud sõõrikute valmistamise katsetus nr 2. Seekord proovisin vaarikate ja apelsini kooslust ning lõpptulemusena jäi vaarika maitse väga mahedalt tunda, järgmine kord lisaks ehk külmkuivatatud vaarikaid rohkem.
Valmistusaeg: umbes 2 tundi | Kogus: 24 sõõrikut (ühe sõõriku läbimõõt on ~7 cm) |
Vaja läheb:
115 g võid
80 g suhkrut
3 suurt muna
250 g jahu
2 tl küpsetuspulbrit
1 tl soola
100 g hapukoort
1 suur apelsin – selle apelsini mahl + koor
2 spl külmkuivatatud vaarikaid
soovil nonparelle või midagi muud sõõrikute kaunistamiseks
Glasuuri tegemiseks:
200 g tuhksuhkrut
4 spl apelsini mahla
Eelsoojenda ahi 180 kraadini. Määri sõõrikuvormi augud võiga ning aseta vorm hetkeks kõrvale.
Pese apelsin puhtaks ning riivi koor. Seejärel lõika apelsin sektoriteks ning pressi välja mahl. Tõsta apelsinikoor ning -mahl hetkeks kõrvale. Vahusta või, suhkur ja hapukoor heledaks, ühtlaseks massiks. Lisa segule eelnevalt lahtiklopitud munad ning vahusta segu aeglaselt edasi – kasuta selleks käsimikserit. Mikserda seni, kuni munad on ilusti segunenud ning lisa seejärel apelsinimahl ja -koor. Sega segu ühtlaseks.
Sõelu eelnevale segule juurde jahu, küpsetuspulber ning sool ja sega ühtlaseks. Lisa juurde külmkuivatatud vaarikad ning sega segu uuesti läbi. Aseta tainas pritskotti (nii on tainast kergem vormi piserdada, kuid saad seda teha ka lusikaga). Täida sõõrikuvormi augud poolenisti. Märja näpuga silu sõõrikutaina ühenduskohad ühtlaseks.
Kui täidad sõõrikuvormi augud liigselt tainaga, siis kerkib sõõrikule omane keskel olev auk lihtsalt kinni ning pikeneb ahjus küpsemise aeg. |
Küpseta 180 kraadises ahjus 12-14 minutit. Tõsta valminud sõõrikud vormidest välja ning aseta jahtuma.
Valmista glasuur. Selle tegemiseks mikserda sõelutud tuhksuhkur ja apelsinimahl ühtlaseks seguks.
Kui segu on liiga paks, on sellesse raske sõõrikuid kasta, kui liiga vedel, valgub enamus glasuurist maha. Kui segu sai liiga paks, lisa 1 tl kaupa vett ning sega segu ühtlaseks. Kui liiga vedel, siis lisa tuhksuhkrut juurde. |
Kasta jahtunud sõõrikud glasuuri sisse, hoia veidi aega sõõrikut veel glasuurikausi kohal, et üleliigne glasuur ära valguks ning tõsta seejärel sõõrikud restile, et glasuur saaks taheneda. Puista peale koheselt nonparelle, hiljem on glasuur juba tahenenud ning nonparellid ei jää sõõriku peale pidama.
Lisa kommentaar