Keedutainas

Keedutainas – nagu nimeski juba sisse kirjutatud, on tainas, mida valmistatakse keetmise teel. Taina kergituselemendiks ei ole pärm, küpsetuspulber ega sooda, vaid veeaur, mis küpsemisel tainasse tekib.

Tainast saab kasutada nii soolaste kui ka magusate täidistega tuuletaskute, ekleeride vms valmistamiseks. Keedutaina valmistamine ei ole raskem, kui mis tahes teise taina tegemine, kuid vajab mõningast harjutamist ning teatud nippide meeles pidamist.

Paljudele, nii ka mulle, tekitas esialgu keedutaina valmistamine kartust. Pärast paari korda valmistamist ning õige retsepti leidmist tundus mulle, et tegelikult pole keedutainas üldsegi nii keeruline, kui alguses arvasin. Täiesti esimesel korral, kui tainast valmistasin, tuli kõik ilusti välja – ilmselgelt oli tegemist algaja õnnega. Umbes aasta, või isegi rohkem, polnud ma keedutainast uuesti teinud kuni tänaseni. Plaan oli valmistada ekleere. Kasutasin sama retsepti, kuid tulemus polnud kaugeltki sama, mis esimesel korral – tainas jäi liiga vedel, seega küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile taina pigistamisel valgus see lihtsalt laiali.

Ma ei olnud nõus alla andma ning proovisin teha tainast uuesti. Ja siis veel uuesti. Kolmandal korral, kui olin suurendanud jahu kogust, tuli tainas välja täpselt selline, nagu olema peaks – piisavalt paks, et säilitada vormi, kuid mitte ka liiga tihke. Panin kirja ning tegin ka pildid, kuidas mina keedutainast teen ja loodan, et õnnestub teistelgi.

Valmistusaeg: 2-3 tundi (koos ekleeride valmistamisega) Portsjonid: umbes 15 ekleeri või veel rohkem tuuletaskuid

Keedutaina tegemiseks läheb vaja:
3 dl vett
0,5 tl soola
80 g võid
180 g jahu
4 muna

1. Pane vesi, sool ja kuubikuteks lõigatud või potti ning aseta esialgu madalamale kuumusele. See on oluline, et või sulaks enne vee keema minemist. Kui või on sulanud ja segu ühtlane, lase see korraks keema tõusta.

2. Võta pott tulelt ning lisa kogu jahu kogus korraga segu sisse. Klopi-sega saadud mass puulusikaga ühtlasemaks.

3. Tainas võib selles punktis välja näha üsna ebamäärane! Kuid, kui kõik on õigesti, muutub see ühtlasemaks!

4. Pane segu pliidile tagasi, kuumuta keskmisel tulel ning sega pidevalt – tainas hakkab muutuma siidisemaks ning ühtlustuma. Tõsta tainas tulelt ning lase jahtuda.

5-6. Lase tainal jahtuda senikaua, kuni seda on võimalik kätega katsuda (umbes +60-70°C-ni). Lisa jahtunud tainale ÜHEKAUPA munad ning sega tainas pärast iga muna lisamist ühtlaseks – seda tehes kas mikseri või puulusikaga segades.

Kui segada munad liiga kuuma segu sisse võivad munad hüübida ning tainas kerkib küpsemisel vähe.

Ühekaupa munade lisamisel on võimalik pärast iga muna lisamist hinnata taina konsistentsi. Võib juhtuda, et viimase muna lisamine on ülearune.

7. Valmis tainas on elastne ja läikiv – kui taina sisse tõmmata lusika sabaga vagu, täitub see aeglaselt. Pane tainas kondiitrikotti ning piserda soovitud kujud (ekleerid, tuuletaskud) küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.

2 kommentaarid Keedutainas kohta

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*