Ekleerid klassikalise vaniljekeedukreemi täidisega

Ekleerid kujutavad endas keedutainast pikliku kujuga koogikesi, mis on seest täidetud keedukreemiga ning pealt kaetud (enamasti) šokolaadiglasuuriga.

Ekleeride (éclair) nimetus, tähendab prantuse keelest otsetõlkes “välk” või “välgu sähvatus”. Miks just selline nimetus, täpsemalt ei teata. Ehk seetõttu, et need on sähvatuslikult head!?

Valmistusaeg: varu rohkem aega ja kannatust (2-3 h) Portsjone: umbes 15 ekleeri

Ekleeride valmistamiseks tee kõigepealt valmis keedutainast. Retsepti selle tegemiseks leiad siit .

 

Selleks, et ekleerid saaksid ühtlaselt ühepikkused:

a) Tõmba küpsetuspaberile 10 cm pikkused jooned (nt vildika või mõne paksema markeriga) ning keera küpsetuspaber ümber – nii kumavad jooned läbi paberi, kuid ei segune tainaga.
b) Valmista “mõõtevahend”, mille saad asetada ahjuplaadile, valmis piserdada sobiva pikkusega jooned ning “mõõtevahendit” edasi tõsta. Mina voltisin (umbes) 10 cm pikkuse märkmepaberi üheks pikaks ristkülikujuliseks tükiks ning teipisin üle.

 

Küpseta ekleere (keedutainast) 220 kraadi juures 15 minutit, alanda kuumus 200 kraadini ning küpseta veel umbes 10-12 minutit. Kui ekleerid on valmis (kerkinud kohevaks ning pealt kuldpruunid), lülita ahi välja, tee ahjuuks lahti ning jäta nad veel umbes 3-5 minutiks lahtise ahjuuksega ahju ootele.

Liiga kiire ja suur temperatuurimuutus mõjub ekleeridele halvasti ning nad võivad kokku vajuda. Seetõttu on oluline lahtise ahjuuksega neid veel mõni minut ahjus hoida, et nad temperatuurimuutusega paremini kohaneksid.

Tõsta valmis ekleeritoorikud siinile jahtuma ning valmista samal ajal täidis(ed). Ekleerid võib valmis küpsetada ka serveerimise eelsel päeval. Kuid oluline on täidistega need siiski serveerimisega samal päeval täita. Täidisega täidetud ekleerid kaotavad oma krõbeduse, kuna täidis muudab krõbeda kooriku pehmemaks.

 

KLASSIKALINE VANILJEKEEDUKREEM

Vaja läheb:

3,5 dl 3,5% piima
1,5 dl 35% koort
0,75 dl suhkrut
1 vanillikaun
1 muna
3 munakollast
20 g maisitärklist

Vaniljekeedukreemi valmistamiseks toimi järgnevalt:

 

Kui täidis on täielikult jahtunud (ning eelnevalt valmistatud ekleerid samuti) on paras aeg ekleere täitma hakata. Täitmiseks on kaks võimalust:

Klassikaliselt tehakse ekleeridele peale šokolaadikate. Mina tegin katte sulatatud valgest šokolaadist (70g), millele lisasin värvi andmiseks paar tl mustikamahla ning vedeldamiseks veidi kuuma vett.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*