Kaerahelbeküpsised banaani ja šokolaadiga

Selle retseptiga juhtus üks vahva seik. Originaalretsepti juhiste kohaselt tuleb võtta ühe küpsise jaoks kuhjaga üks supilusikatäis tainast. Kuna kirjas oli kuhjaga, siis ma ka võtsin kuhjaga, lugemata uuesti retsepti juhiseid läbi. Toimisin sama moodi kogu taina kogusega, sain 15 küpsist ning panin küpsised ahju. Ahjukell hakkas tööle ning andis märku, et 15 minutit küpsetusaega on möödas. Küpsised peaksid olema valmis. Vaatan neid “valmis” küpsiseid, ja ei mõista, kuidas need veel ikka täiesti pehmed on, ikka nagu väga pehmed, lausa toored. Mõtlesin endamisi, et mis seal ikka, panen aega juurde ja las nad olla. Hiljem sirvisin uuesti retsepti ning avastasin, et eraldi on lausa välja toodud, et tainast saab 30-35 küpsist. Noh, mis seal ikka – minu ühest suurest küpsisest saigi kohe kõht täis!

Valmistusaeg: 20+15 min Kogus: umbes 30 küpsist

Vaja läheb :
150 g nisujahu
75 g täisteranisujahu
1⁄2 tl soola
1⁄2 tl söögisoodat
180 g toasooja võid
100 g valget suhkrut
50 g tuhksuhkrut
1 suur muna
1 suur küpse banaan
150 g kaerahelbeid
100 g tumedat šokolaadi
60 g hakitud Kreeka pähkleid

Enne küpsisetaina valmistamist, rösti pannil pähklid. Selleks, vala vajalik (60 g Kreeka pähkleid) pähklikogus kuivale, ilma õlita pannile. Kuumuta pähkleid keskmisel kuumisel umbes 5 minutit, vahepeal neid segades. Röstitud pähklid aseta taldrikule jahtuma. Jahtunud pähklitelt eemalda koored ning haki koos šokolaadiga väikesteks tükkideks.

Kuumuta ahi 190 kraadini. Küpsisetaina valmistamiseks sega kausis kokku jahud, sool ja söögisooda. Jäta see hetkeks kõrvale ning mikserda mikseriga teises kausis või koos suhkruga kreemjaks vahuks. Lisa muna ning vahusta ühtlaseks.

Lülita mikser madalamale kiirusele ning lisa või-suhkru-munasegule kõigepealt kahvliga purustatud banaan ning seejärel jahu. Sega käsitsi tainasse kaerahelbed, hakitud šokolaad ja pähklid.

Võta iga küpsise jaoks supilusikatäis tainast, vormi neist kettad ning aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Jäta küpsiste vahele parajad vahed (umbes 5 cm). Vormi küpsistest ilusad kujud.

Tainast ketaste saamiseks toimi järgnevalt: võta vajalik kogus tainast, rulli peopesade vahel sellest pall, aseta pall ahjuplaadile ning vajuta see lapikuks. Kuna küpsisetainas on kleepuv, siis selle paremaks töötlemiseks tee käed märjaks. Pane tööpinnale väiksesse kaussi veidi vett ning niisuta sõrmi-käsi pidevalt, et need oleksid tainaga tegelemisel niisked. Kui küpsiste servad jäävad liiga ebakorrapärased, saad need ühtlasemaks vormida samuti niiskete sõrmedega.

Küpseta küpsiseid 190 kraadises ahjus umbes 15 minutit, kuni küpsised on kuldpruunid. Tõsta valmis küpsised ahjust välja, lase 2-3 minutit plaadil jahtuda ning kui küpsised on küllalt kõvad, tõsta need ahjurestile ja lase täielikult jahtuda. Valmis küpsised jäävad seest pehmed ning väljast veidi krõbedad.

Retsept raamatust “Šokolaad” Carla Bardi ja Ting Morris

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*