Pähklitort

Suur sünnipäevakuu on selleks aastaks läbi! Sellesse mahtus nii minu blogi, minu enda kui ka Vabariigi sünnipäevad. Kui sellel kuul sai veel mingil teadmata põhjusel vähe torti söödud, siis on viimane aeg valmistada üks nostalgiahõnguline maiuspala.

Pähklitort oli minu lapsepõlve üks lemmikutest magustoitudest. Mäletan, et seda oli kahte varianti – üks oli lihtsalt võikreemi täidisega ning teisele variandile oli lisatud võikreemile lisaks pohlamoosi. Mulle endale meeldis ilma pohlamoosita versioon rohkem. Paar aastat tagasi avastasin internetist retsepti “Pähklitort Nostalgia” ning pildilt seda torti nähes, teadsin, et see on seesama lapsepõlve lemmik. Ma küll ei mäleta, kas selle tordi nimi reaalselt oli ka “Nostalgia”, kuid paraja doosi nostalgitsemist see mulle tõi küll, sest see maitses niisama hästi nagu toona lapsepõlves. Antud retsept on kokku pandud internetis leidunud erinevatest samanimelistest tortidest.

Valmistusaeg: 3-4 tundi + aeg tahenemiseks ~paar tundi 26 cm läbimõõduga tort – 12-14 tk

Biskviitpõhja valmistamiseks läheb vaja:
5 muna
5 spl suhkrut
5 spl kuhjaga nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit

Võikreemi tegemiseks:
250 g toasooja võid
100 g toasooja kondenspiima
120 g tuhksuhkrut
1 tl vaniljesuhkrut

Immutamiseks:
tass musta kohvi

Katteks:
200 g maapähkleid

Esimese asjana tuleb valmista biskviittainas. Selleks eralda ettevaatlikult munakollased -valgetest. Eraldamisel jälgi, et munavalge hulka ei satuks tilkagi munakollast.

Kasuta munavalge vahustamiseks roostevabast terasest kaussi või kui ei ole muud, kui plastmasskauss, siis puhasta see hoolikalt sidruniga võimalikest rasvajääkidest. Munavalge ei lähe vahtu, kui selle sisse satub rasvajääke. Seetõttu on oluline, et ka munavalge ja -kollase eraldamisel viimast munavalge hulka ei satuks.

Lisa pool suhkrukogusest munakollastele ning teine pool munavalgetele. Vahusta mõlemaid eraldi. Munakollased on vahustatud, kui on vaht on kollane segu on muutunud heledamaks. Munavalge on piisavalt vahustatud, kui miksriotsikuid ülesse tõstes jäävad munavalgest seisma teravad tipud püsti. Sõelu munavalge vahule juurde jahu ning küpsetuspulbri segu ning lisa vahustatud munakollane. Sega segu võimalikult väheste liigutustega ühtlaseks.

Kasuta 26 cm läbimõõduga küpsetusvormi – aseta vormi põhja küpsetuspaber ning ääred tee kokku võiga. Kalla pool taina kogusest vormi ning küpseta 180 kraadi juures 15 minutit. Kontrolli taina valmimist hambatikuga.

Kuidas kontrollida, kas tainas on valmis? Kui pärast küpsemisaja lõppu biskviidi sisse torgatud hambatikk jääb puhtaks, siis on põhi valmis küpsenud.

Samal ajal kui toimetad biskviitide küpsetamisega, tõsta tööpinnale või ning kondenspiim, et nad soojeneksid toatemperatuuril. Võta valminud biskviit põhjast välja ning küpseta ka teine põhi. Jäta põhjad ahjurestile jahtuma. Samal ajal, kui põhjad jahtuvad, kalla pähklid ahjuplaadile ning rösti samal temperatuuril (180 kraadi) pähkleid 10 minutit. Kui pähklid on ahjus, siis saad valmis teha kohvi ning võikreemi.

Võikreemi tegemiseks lõika või väiksemateks tükkideks, tõsta kaussi ning vahusta miksriga, kuni segu on ühtlane. Sõelu võile juurde tuhksuhkur ning vaniljesuhkur ning vahusta veel, nii et kogu segu oleks ühtlane. Viimasena lisa juurde kondenspiim ning mikserda segu veel korraks läbi. Tõsta võikreem hetkeks kõrvale. Jäta ahjust võetud pähklid jahtuma.

Kui põhjad on täielikult jahtunud, lõika mõlemad põhjad pooleks – kokku on lõpuks neli tordipõhja. Kuna ahjus küpsetatud põhjad on juba üsna madalad, siis ole lõikamisega ettevaatlik ja kannatlik.

Tõsta esimene biskviit tordialusele või suurele taldrikule vms, immuta kohviga – tõsta supilusikaga kohvi ühtlaselt enam-vähem terve põhja ulatuses. Tõsta peale võikreem – arvesta, et võikreemi kogus tuleb jagada 4 koguseks – kolm nendest lähevad tordi vahele ning viimase osaga tuleb katta tort pealt ja külgedelt. Võikreemi osa jääb seetõttu biskviitide vahel hästi õhuke. Tõsta võikreemile peale järgmine kiht biskviiti, ära seda kohviga immuta vaid tõsta kohe järgmine kogus võikreemi peale, aja laiali ning tõsta peale kolmas biskviit. Immuta seda kohviga ning määri peale võikreem. Tõsta peale viimane kiht võikreemi, ära seda enam immuta. Kata tort pealt ja külgedelt alles jäänud võikreemiga. Jäta tort hetkeks kõrvale ning haki röstitud pähklid väikseks puruks ning kata tort pealt ning külgedelt pähklipuruga.

Kui tort on kaunistatud, tõsta külmkappi mitmeks tunniks tahenema.

2 kommentaarid Pähklitort kohta

    • Mina lõikan tavaliselt sakilise leivanoaga. Ämm mul nt kasutab fileerimisnuga. Internetis olen näinud ka hambaniidi kasutamise nippi – kas see tegelikult ka toimib, ma ei ole ise veel järgi proovinud.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*