Rabarberi-pisarakook

Kohe kui ilmad veidi kevadisemaks läksid, tekkis mul isu rabarberi-pisarakoogi järele. Värskete rabarberite saamiseni on veel aega, kuid selleks puhuks olen ma varunud rabarbereid sügavkülma, et isu tekkimisel, see kook endale valmistada. See retsept on üks minu lemmikretseptidest üldse – magus siidine beseekiht, hapukad rabarberid ning mure koogi põhi – nii hea!

umbes 2 tundi 10 lõiku

Muretaina valmistamiseks läheb vaja:
200 g võid (toasooja)
5 dl nisujahu
1 dl suhkrut
veidi soola

Rabarberikate:
400 g rabarbereid
3 sl suhkrut
1 sl jahvatatud kaneel

Munavalge- ehk beseekate:
3 munavalget (külmkapi temperatuuriga)
1.5 dl suhkrut

Esimese asjana valmista muretaina koogipõhi, milleks haki või suurde kaussi väiksemateks kuubikuteks. Lisa võile suhkur, sool ja jahu ning näpi kõik ühtlaseks saepurulaadseks massiks. Suru tainas üheks suureks tainapalliks ning aseta tunniks külmkappi tahenema.

Samal ajal, kui tainas külmkapis taheneb, valmista ette rabarberid. Koori, puhasta ja haki õhukesteks viiludeks, tõsta kaussi. Lisa tükeldatud rabarberitele suhkur ja kaneel ning sega ühtlaselt läbi. Jäta segu hetkeks seisma. Kui kasutad sügavkülmutatud rabarbereid, siis esmalt sulata need ülesse, vajadusel haki väiksemateks, seejärel lisa samamoodi suhkur ja kaneel, sega ühtlaseks ning jäta ootele.

Pane küpsetuspaber 26 cm läbimõõduga lahti käivasse koogivormi. Suru tahenenud tainapall ühtlaselt koogivormi põhja ning servadele. Vala eelnevalt ettevalmistatud rabarberid tainale, aja ühtlaselt laiali ning küpseta 200 kraadi juures 25 minutit. Vahusta munavalged roostevabast terasest, klaasist või vasest suures kausis.

Rasv takistab munavalgel korralikult vahtu minemast, seetõttu ei sobi vahustamiseks plastikust anumad,
mille seintele on jäänud rasva jäägid.

Alusta vahustamist aeglasema kiirusega ning lisa kiirust valge vahu tekkimisel. Suhkrut lisa vahustamisel järk-järgult, mitte kõike korraga. Valmis vaht on läikiv, tugev ning mikserivispleid ülesse tõstes jäävad vahust tugevad tipud, mis alla ei vaju.

Tõsta kook ahjust välja (kui 25 minutit küpsetusaega on möödunud), eemalda koogivormil serv.

Koogivormi serva eemaldamine, enne beseekihi piserdamist, on oluline selleks, et hiljem, koogi jahtumisel beseekiht kokku ei vajuks. Nimelt, kui beseekiht peaks minema koogivormi serva vastu, siis koogivormi eemaldamisel saab beseekiht viga ning vajub kokku.

Piserda kondiitrikotiga või määri munavalgest vaht niisama lusikaga koogi peale ning aseta ahju tagasi. Küpseta veel umbes 10 minutit, kuni besee on muutunud pealt kuldpruuniks. Lase koogil enne lahti lõikamist jahtuda.

Retsept pärit Toidutare kodulehelt.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*