Šokolaaditükkidega kaerahelbeküpsised

Head valentinipäeva! Selleks puhuks valmista sõpradele-kallimale maitsvad šokolaadised kaerahelbeküpsised! Enne veel – kas sa tead, miks seda päeva nimetatakse just valentinipäevaks?

On mitmeid variante sellest, miks 14.veebruar just valentinipäeva nime kannab. Enim seostatakse valentinipäeva Rooma kristliku preestri Valentinusega, kes salaja sõdureid laulatas, eirates sellega keiser Claudius II käsku. 14.veebruaril 270.aastal mõisteti preester surma ning enne hukkamist saatis ta oma armsamale kirja, mille alla oli kirjutatud “Sinu Valentin”.

Ettevalmistusaeg 20 + 30 minutit
Küpsetusaeg 20 minutit
22-24 küpsist

Vaja läheb:
70 g metsapähkleid
200 g küpsetusšokolaadi (piimašokolaadi)
0,75 dl vett
140 g toasooja võid
2 tl vaniljesuhkrut
2 tl küpsetuspulbrit
175 g jahu
200 g kaerahelbeid
2 spl suhkrusiirupit

Tõsta või külmkapist välja, et see toatemperatuuril soojeneks. Samal ajal rösti pannil või ahjus veidi pähkleid, et nende koor paremini ära tuleks. Koori pähklid ning tükelda väiksemateks tükkideks. Haki ka šokolaad – samuti väiksemateks tükkideks.

Sega omavahel jahu, kaerahelbed (kui kaerahelbed on väga suured, siis tee need eelnevalt köögikombainis väiksemaks), küpsetuspulber, sool ja vaniljesuhkur. Haki segu hulka toasoe või. Lisa segule suhkrusiirup, vesi ning hakitud pähklid ja šokolaad. Sega tainas ühtlaseks – võta selleks appi käed, kuna segu on alguses üsna purune ning ei jää omavahel kokku. Kui tainas jääb ilusti kokku suureks palliks ning kõik koostisosad on ühtlaselt segunenud, tee tainast kaks rulli (umbes 17 cm pikkused), mässi need toidukilesse (rullide iluga ära vaeva näe!) ning aseta külmkappi 30 minutiks tahenema.

Pärast tahenemist lõika rullidest umbes 1 cm paksused kettad. Kui sul õnnestub lõigata ilusad kettad, mis ei murenenud katki, siis aseta need kohe küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Kui kettad aga murenesid täitsa katki, nagu minul, siis tee neist peopesas pallid, pane pall ahjuplaadile ning vajuta lamedaks.

Kui soovid küpsiste ääri saada ilusaks, siis vala väiksesse kaussi veidi vett, tee käed niiskeks ning vormi ääred siledaks.

Soojenda ahi 200 kraadini, pista küpsised ahju ning alanda kuumust koheselt 175 kraadi juurde. Küpseta 15 minutit. Seejärel küpseta 5 minutit küpsiseid pöördõhuga. Küpsetusaeg kokku 20 minutit. Pöördõhuga küpsetamine annab küpsistele mureduse ning veidi ka krõmpsuvust.

Retsepti päritoluga on selline vahva lugu, et algretsept on Ragne Värk blogist, seda muutis ja jagas oma blogis Koogikontor, ning mina leidsin selle omakorda Costany blogist. Ja mina muutsin retsepti veelgi. Kas tegu on retseptiga, mida muudab iga küpsetaja või toimib sulle minu jagatud retsept!? Proovi järele!

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*