Suvikõrvitsa-kukeseene plaadipirukas

Suvikõrvits on köögivili, mida paljud toidu valmistamisel ei kasuta. Mida maitsvat suvikõrvitsast teha? Lisaks sellele, et suvikõrvits sobib igasugustele roogadele toiteväärtuse lisamiseks, saab suvikõrvitsast valmistada näiteks ka imemaitsvat plaadipirukat, mille retsepti ma ka jagan. Algne retsept on kunagi saadud toidutarest? kuid olen seda aastatega kohandanud ja enda maitsele sobivaks täiendanud ning kuna see valmib kiiresti, olen seda korduvalt külalistele pakkunud ning kõik on kiitnud.

Vaja läheb:
500 g pärmi-lehttainast
150 g sulajuustu
2 väiksemat suvikõrvitsat
2-3 küüslauguküünt (olenevalt, kui tugev on küüslauk)
200 g sinihallitusjuustu
200 g eelnevalt praetud kukeseeni
maitsestamiseks soola
muna pirukaäärte määrimiseks

Võta paar tundi varem, enne pirukate tegemist, pärmi-lehttainas sulama. Kasutada võid nii ühe suure tükina pakendatud pärmi-lehttainast, kui ka 4-ks ribaks lõigatud tükke. Kui kasutad nelja väikest tainariba siis saad ühe suure piruka asemel hoopis 4 väiksemat – mis minu jaoks on tegelikult parem variant, sest nii jääb pirukatele rohkem krõbeda taina servasid ning on ilusam ka serveerida. Lisaks eelpool mainitud variantidele, võid taina ka ise teha.

Pese suvikõrvits puhtaks. Kui kasutad värskeid suvikõrvitsaid, siis neid eraldi koorima ei pea. Kui kasutad vanemat, mille koor on juba paksem ja puisem, siis koori suvikõrvits eelnevalt. Lõika suvikõrvitsast pikkupidi õhukesed ribad ning tükelda need omakorda väiksemateks tükkideks või tee koorimisnoaga lihtsalt õhukesed ribad. Puhasta ja haki küüslauguküüned ning aseta kuumale pannile. Prae veidi küüslauku ning seejärel lisa juurde suvikõrvitsatükid/-viilud, maitsesta soolaga. Soola ei pea palju lisama, sest katteks minev sinihallitusjuust on ise juba soolane. Prae segu nii kaua, kuni suvikõrvits muutub pehmemaks ning hakkab külge võtma kuldsemat tooni. Tõsta suvikõrvits kaussi ning jäta seisma.

Seistes ja jahtudes eraldub suvikõrvitsast veel rohkelt vedelikku, mida pole vaja pirukapõhjadele lisada, kuna liigne vedelik muudaks taina lihtsalt nätskeks.

Aseta ahjuplaadile küpsetuspaber ning tõsta pärmi-lehttaina ribad sellele. Lõika noaga umbes 1 cm kauguselt servadest sisselõiked kogu tainaruudu ulatuses (kuid mitte täielikult läbi taina!) – nii kerkivad servad keskosast kõrgemaks ning küpsemisel muutuvad krõbedamaks. Määri tainaribadele sulajuust ning tõsta peale veidi jahtunud ning liigsest vedelikust nõrutatud suvikõrvits.

Tõsta suvikõrvitsat pirukapõhjadele korralik hunnik, kuna ahjus küpsedes väljub neist veel vedelikku ning nad kuivavad väiksemaks.

Laota suvikõrvita peale eelnevalt juba praetud kukeseened. Riivi suure riiviga sinihallitusjuust ning jaga nelja piruka vahel võrdselt ära. Klopi kausis lahti muna ning pintselda pirukate ääred munaga kokku. Küpseta pirukaid 200 kraadises ahjus ~15 minutit, kuniks pirukate servad on kuldpruunid. Enne serveerimist lase pirukatel jahtuda, nii taheneb pärmi-lehttaina sees olev või ning põhjad muutuvad kõvemaks.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*