Kohupiimakorbid

Kuigi isadepäevani on veel aega, mõtlesin ükspäev, mida sellel aastal isadepäevaks isale teha. Olen eelnevad aastad talle küpsetanud tema lemmiksaiakesi – kohupiimakorpe, mida ka ilmselt sellel aastal talle teen. Retsept, mille järgi mina kohupiimakorpe valmistan on siin.

Valmistusaeg: umbes 2 tundi Kogus: ~13 korpi

Vaja läheb:
pärmi – 11 g kuivpärmi/25 g presspärmi
450 – 500 g nisujahu
100 g võid
1 dl suhkrut
näpuotsaga soola
2,5 dl soendatud piima

Täidis:
400 g kohupiima
0,5 dl suhkrut
2 muna

+ 1 lahtiklopitud muna saiakeste määrimiseks

Kas eelistada kuiv- või presspärmi? Tegelikult ei ole vahet, kumba sa pärmitaina tegemiseks kasutad. Minu jaoks on kuivpärmi suureks plussiks see, et see säilib kauem. Muid eelistusi ei ole. Olengi kasutanud seda, mida parasjagu kodus leidub.

Kui kasutad presspärmi: kuumuta väikses kastrulis piim käesoojaks, jäta veidikeseks ootele. Hõõru kausis presspärm suhkru ja soolaga vedelaks ning kalla juurde soe piim – segu koguaeg segades. Lisa jahu ning eelnevalt sulatatud või. Sõtku seni, kuni tainas muutub ühtlaseks ning laseb kausi servade küljest lahti.

Kui kasutad kuivpärmi, siis sega omavahel kokku kõik kuivaineid – jahu, kuivpärm, suhkur ja sool. Sulata või ning soojenda piim. Sega piim ja või omavahel kokku, sõelu sisse kuivained. Sõtku seni, kuni tainas muutub ühtlaseks ning laseb kausi servade küljest lahti.

Algselt pane jahu vähem, kui tainas jääb kleepuv ja vedelam, siis lisa vajadusel jahu juurde. Tainas on valmis, kui see lööb kausi ja käte küljest lahti.

Lase tainal soojas kohas kerkida 30 minutit. Valmista saiakestele täidis. Selleks sega kõik täidisesse minevad koostisosad omavahel ühtlaseks massiks, jäta ootele.

Kui tainas on kerkinud, vormi sellest pisikesed pallid (~60-65 g). Ühe suuruste pallikeste saamiseks rulli tainas pikaks “vorstiks” ning lõika enam-vähem ühe suurused tükid – kaalu saadud tükid ära, vajadusel lisa/vähenda tainast. Vormi tainast ilusad pallid. Aseta pallid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, kata käterätikuga ning lase veel 15 minutit kerkida. Kerkinud pallide sisse suru klaasi põhjaga korralikult süvendid.

Kui hakkad tainapallidesse süvendeid tegema, siis raputa enne pallide peale veidi jahu, et tainas klaasi külge kinni ei jääks.

Määri saiakeste kõrgemad ääred munaga ning süvendid täida eelnevalt valmist tehtud täidisega. Küpseta korpe 190 kraadi juures umbes 20 minutit. Valmis saiakesed on äärtest kuldsed.

Madalama kuumusega ja kauem küpsetades ei murene saiakeste keskel olev täidis.

Pärmitaignast tehtud saiakesed on alati maitsvamad esimesel päeval! Seega serveeri neid kohe, külma piimaga!

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*