Pärmitaina pannkoogid
Traditsiooniliselt valmistatakse pannkooke pühapäeviti, kui terve pere on kodus ning kellelgi ei ole kuskile kiire. Ehk piisavalt aega, et nautida hea seltskonnaga erilisemat hommikusööki ehk pannkooke. Kui on suvevaheaeg ja puhkused, siis on justkui iga päev pühapäev! Kas pole nii? Seega sobib ka mistahes teine nädalapäev pannkookide valmistamiseks.
Tavalistele pannkookidele vahelduseks pärmitaina pannkoogid, mille valmistamine nõuab küll tunduvalt rohkem aega, kuid on ootamist väärt!
![]() |
![]() |
Vaja läheb:
15 g presspärmi
200 g piima
120 g nisujahu
1 muna
2-3 spl suhkrut
näpuotsaga soola
Kui kodus ei leidu presspärmi, siis kasuta selle asemel kuivpärmi.
Pea meeles, et 1g kuivpärmi = 2 g presspärmi.
Pane piim kastruliga pliidile soojenema. Samal ajal hõõru suuremas kausis suhkur ja sool pärmiga vedelaks. Lisa segule käesoe piim.
![]() |
Lisa segule muna ning sõelu juurde jahu. Sega tainas ühtlaseks. Kata tainakauss käterätikuga ning lase soojas kohas 30 minutit – 1 tund kerkida.
![]() |
Kui kasutad kuivpärmi, siis sega pärm jahu, suhkru ja soolaga läbi. Lisa eelnevalt pliidil käesoojaks soojendatud piim, sega segu ühtlaselt läbi, lisa lahtiklopitud muna. Kata kauss rätikuga ning jäta sooja kohta kerkima.
Kui tainas on kerkinud, siis tainasse õhu tekitamiseks klopi see korraks läbi. Soojenda pann pliidil, sulata sellel või või vala peale õli ning tõsta supilusikaga parajad tainaportsud pannile ning prae mõlemalt poolt pannkoogid kuldpruuniks.
Pärmitaina pannkookide küpsetamisel on väike nõks juures – leida sobiv panni kuumus. Liiga kuumal pannil saad küll pannkookidele krõmpsuvad ääred, kuid kook jääb suure tõenäosusega seest tooreks. Liiga madalal kuumusel küpsetades küpseb pannkook küll läbi, kuid koheva tekstuuri asemel muutub kõvaks. Mina kasutan oma pliidil kuumust number 10 (maksimaalne 14).
Lisa kommentaar