Piparkoogimaja meisterdamine

Esmalt selleks, et üldse piparkoogimaja tegema saaksid hakata, tuleb valmis teha piparkoogitainas. Minu blogis on üleval piparkoogitaina valmistamise retsept, aga, et seda otsima ei peaks, lingin selle siia: piparkoogitainas. Kui sul on tainas juba varem valmis tehtud või kasutad poest ostetut, saad maja meisterdamisega kohe algust teha. Kui teed ise taina, siis saad maja tegema hakata alles järgmisel päeval, kuna piparkoogitainas tahab külmkapis üleöö taheneda.

Kui piparkoogitainas on eelnevalt valmis tehtud (või ostetud), siis tõsta see toasooja, et see veidi pehmeneks. Pehmemat tainast on parem töödelda.

Samal ajal, kui tainas pehmeneb joonesta paberile endale meelepärase suurusega maja osad – seina- ja katusetükid. Arvesta joonestamisel seda, et katus peaks jääma seinaosast umbes 2 cm pikem ning 1 cm laiem. Teiseks võimaluseks on veebist otsida vabalt allalaetav fail, kus on kogu joonestamine juba ära tehtud.

Lõika maja tükid paberist välja ning tõsta šabloonid hetkeks kõrvale.

Rulli toasoe tainas küpsetuspaberil õhukeseks.

Küpsetuspaberil rullimine on vajalik selleks, et nii ei pea sa šabloonidest välja lõigatud tükke enam tõstma. See aitab maja osadel säilitada parema/ilusama kuju, mis muidu tõstmisel võib muutuda. 

Lõika tainasse šabloonidest vajalikud tükid. Eemalda üleliigne tainas ning küpseta piparkoogitainast 200 kraadises ahjus 7-9 minutit. Jälgi, et maja tükid ahjus liiga jumekaks ei muutuks. Tõsta valminud piparkoogimaja tükid tasasele pinnale jahtuma. Kuna piparkoogitükid on ahjust tulles veidi veel pehmed, siis ebatasasel pinnal jahtudes võivad nad muuta oma kuju.

Piparkoogitainas kasutatud sooda on kergitusaine, mis küpsemise ajal tainast kergitab. Sellest tulenevalt võivad piparkoogimaja tükid olla, pärast küpsetamist ebakorrapärased. Kõverate servadega tükke võib olla raske omavahel kokku “liimida”, seetõttu on kaval servad enne riiviga ühtlaseks riivida.

 

Samal ajal, kui maja tükid jahtuvad, tee valmis glasuur, millega maja osad omavahel kokku “liimida”. Glasuuri tegemise jaoks retsepti leiad sama postituse alt, kuhu on kirja pandud piparkoogitainas, selle lingi leiad siit.

Kui glasuur on valmis tehtud, tõsta see pritskotti, millel kasuta hästi väikse avaga kreemipritsi. Kui pritskotti ei ole, siis tõsta glasuur sirgete nurkadega tavalisse puhtasse kilekotti ning lõika kotil nurk maha. “Liimi” maja osad omavahel kokku. Kõigepealt liimi omavahel kokku maja seinad (eesmisele seinale liimi küljed ning külgede peale viimasena tagumine osa). Kui oled seinad ühendanud, piserda glasuuri maja sisse nurkadesse, see tagab maja osade parema kokku hoidmise. Lase glasuuril kõvaks taheneda (umbes 30 minutit) ning alles seejärel liimi seintele peale katus.

Kui erinevad maja osad on omavahel kokku liimitud, siis jäta maja seisma, et glasuur saaks korralikult ära taheneda. Selleks võib kuluda mitu tundi. Alles seejärel kaunista maja endale sobivalt. Selleks inspiratsiooni leiad kindlasti Google otsingumootorist või näiteks Pinterestist.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*