Sibula-muretainakorvid

Mu üks suuri lemmikuid on igasugused muretainapõhjal valmistatud pirukad, nii soolased kui ka magusad. Tean, et kasutan sõna “lemmik” oma postitustes sageli, kuid tihti tulebki tahtmine kokata ja pildistada just lemmiktoite. Siinse retsepti minipirukad on krõbeda muretainapõhjaga, täidiseks magus sibul ning peale puistatud soolane feta juust – imeline kooslus! Ning väikseid korve on alati ilus pakkuda ka pidulaual. Soovil korral võib muidugi väikeste pirukate asemel teha ühe suure.

Valmistusaeg: umbes 4 tundi (2 tundi sellest taheneb tainas külmkapis) Kogus: üks suur ümmargune pirukas (vorm läbimõõduga 26 cm) või umbes 12 väikest pirukat (vormi läbimõõt umbes 7 cm)

Muretaina tegemiseks läheb vaja:
300 g nisujahu
150 g võid
1,5 tl veiniäädikat
85 ml jääkülma vett
1,5 tl soola
50 g parmesani juustu

Täidiseks:
2 spl võid
8-9 suuremat sibulat
1,5 tl tüümiani (kuivatatud)
1 tl purustatud muskaatpähklit
soola
3 muna
100 g Feta juustu
3 dl riivjuustu
2 dl kohvikoort

Esmalt valmista muretainas, sest see peab külmkapis enne töötlemist veel 2 tundi tahenema.

Muretaina tegemiseks haki külm või kuubikuteks ning tõsta kaussi. Lisa võitükkidele jahu, sool ja riivjuust ning näpi kogu segu saepurulaadseks massiks. Lisa massile veiniäädika ja vee segu ning sõtku tainas käte vahel kiirelt ühtlaseks palliks. Mässi tainas toidukilesse ning aseta külmkappi 2 tunniks tahenema.

Kui tainas on külmikus 2 tundi seisnud, võta see välja ning rulli õrnalt jahusel pinnal õhukeseks ja aseta väikeste koogivormide (või ühe suure) põhja ning külgedele. Kui tainast jäi üle vormiservade, siis ära ääri veel hetkel ära lõika.

Üleliigse taina, mis üle vormiservade turritab, lõika ära vahetult pärast piruka ahjust välja võtmist. Kui lõikad servad ilusti ühtlaseks enne taina küpsetamist, siis küpsemise ajal vajuvad korvide servad madalamaks ning täidis võib üle ääre voolata, mis omakorda muudab taina põhja vesiseks.

Kui tainas muutus töötlemisel liiga pehmeks, siis aseta see korraks veel külmkappi, kui ei, siis tee taina põhjaosasse kahvliga augud ning aseta vormid külmkappi veel 30 minutiks tahenema. Pärast 30 minutit külmkapis seismist tõsta vormid välja ning aseta taina peale küpsetuspaberid + küpsetuspaberi peale eraldi küpsetusoad.

Küpsetamise ajal on oluline taina peal olev lisaraskus. Selleks kasutatakse spetsiaalseid keraamilisi küpsetusubasid või nt ka kuivatatud ubasid, herneid vms. Lisaraskuse kasutamisel ei kerki tainas küpsemise ajal kõrgusesse vaid valmib ilusti ära ning säilitab ilusa algse kuju.

Küpseta korve ahjus 200 kraadi juures, kõige alumisel siinil, 12 minutit. Eemalda korvide seest küpsetusoad ja -paber. Aseta korvid ahju tagasi ning küpseta veel 5-8 minutit.

Valmista täidis. Selleks koori ja viiluta sibulad õhukesteks viiludeks. Kuumuta pannil või ning kalla peale sibulaviilud. Maitsesta sibulaid tüümiani, purustatud muskaatpähkli ja soolaga. Karamellista madalamal kuumusel sibulad pehmeks. Pehmenedes muutuvad sibulad üha magusamaks. Tõsta valmis sibulad eraldi kaussi ning lase jahtuda. Samal ajal, kui sibulad jahtuvad, sega kokku muna, riivjuust ja kohvikoor. Sega segu ühtlaseks ning tõsta hetkeks kõrvale.

Aseta eelküpsetatud pirukapõhjadele sibulad, kalla peale muna-juustu-kooresegu ning puista peale Feta juustu tükid. Aseta pirukad umbes 25 minutiks 180 kraadi juures ahju tagasi. Pirukad on valmis, kui täidis on tahenenud. Soovitan pirukate peale puistada veel värsket rukolat, mis eelneva kooslusega imehästi kokku sobib.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*