Šokolaadi fondant ehk laavakook

Vaieldamatult meie pere lemmik magustoit! Šokolaadi laavakook on alati number 1 valik, kui tuleb magusa järgi isu. See on tehniliselt küll alguses veidi keerukas magustoit, kuid kui oma ahju tundma õpid ja retsepti järgi kookide valmimise aja õigeks saad ajastada, siis see nii keeruline enam ei olegi. Kogu keerukus seisnebki tegelikult selles, et kook peaks olema ahjus piisavalt kaua, et küpsetada enda ümber tugevad servad, et kook kokku ei vajuks ning piisavalt vähe, et mitte läbi küpseda. Kui kook täielikult läbi küpseb, siis kaob talle iseloomulik pehme voolav sisu, mis kogu asja mõte ongi.

Küpsetamiseks kasutan ümaraid küpsetusvorme, mille läbimõõt on 9 cm (sisemõõt).

Valmistusaeg: 35 minutit Kogus: 4 kooki

Vaja läheb:
110 g võid + võid vormide määrimiseks
110 g tumedat küpsetusšokolaadi
1,5 dl suhkrut
2 muna
55 g jahu

Enne fondanti-taina tegemist, valmista ette küpsetusvormid, et saaksid valmis koogid ilusti vormist taldrikule kummutada. Selleks määri vormi põhi ja küljed korralikult võiga. Pane vormid külmkappi tahenema kuni küpsetamiseni.

Alusta taina tegemist. Selleks sulata ülejäänud või ja šokolaad vesivanni kohal, kuuma auruga. Vahusta munad suhkruga ning sega hulka veidi jahtunud šokolaad (šokolaadi eraldi jahutama ei pea, lase tal selle ajal, kui teisi asju ette valmistad, lihtsalt seista). Kui segu on ühtlaseks segatud, lisa jahu, sega.

Jaga tainas võrdselt nelja vormi vahel. Küpseta ahjus 200 kraadi juures 13-14 minutit. Pärast ahjust välja võtmist lase 1-2 minutit seista.

Küpsetusaeg varieerub erinevate vormide kasutamisel ning tihti mõjutab seda ka erinevad ahjud.
Täpne küpsemisaeg võib seetõttu olla erinev.

Valmis kook on keskelt tahenenud, kuid kallutades on näha, et keskosa on liikuv. Kui keskosa on väga liikuv, siis vormi tagurpidi kummutades vajub kook kokku, kuna pole piisavalt küpsenud. Kummuta kook vormist taldrikule ning serveeri marjade ja vaniljejäätisega.

Šokolaadi fondant on magustoit, mille saad vormidesse ära jagada, panna külmkappi ootele ning küpsetada vastavalt vajadusele, just siis, kui on aeg värske magustoidu söömiseks. Pea, aga meeles, et küpsemise aeg on siis veidi pikem, kuna tainas on jahedam ning vajab ahjus rohkem aega, et enne soojeneda ja siis küpsema hakata.

 

4 kommentaarid Šokolaadi fondant ehk laavakook kohta

  1. Kõige parem retsept. Õnnestus 100% esimese korraga aga kindlasti ahjul kasutada pöördõhuta režiimi, siis õnnestub kindlasti.

    • Aitäh Mariliis nii hea tagasiside eest ning lavakoogi peaks tõesti küpsetama alati tavalise režiimiga, et kook küpseks täpselt selliseks, nagu vaja – seest vedel ja pealt piisavalt tugev ümbris. Tuli kohe isu isegi fondanti jälle küpsetada!

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*