Emme ananassi-hapukoorekook + ananassililled

See kook on lapsepõlvest üks mu lemmikuid! See meeldib mulle mitmel põhjusel – ananassist tulenev värskus ja mahlakus, krõbe küpsisepõhi ning see, et kook ei ole üldse magus. Mis siin on mitte meeldida? Lisaks koogi valmistamise õpetusele on retsepti all kirjas ananassilillede tegemine.

Valmistusaeg: 1 tund + tahenemine/jahtumine 3-4 tundi kuni üleöö Portsjone: 8 tk

Vaja läheb:
400 g Digestive küpsiseid
100 g võid
750 g hapukoort
1 spl suhkrut
1 tl vaniljesuhkrut
300 g kerges siirupis ananassitükke

Purusta köögikombainis või mõnel muul viisil küpsised puruks. Vala küpsisepuru kaussi ning kalla peale eelnevalt sulatatud või. Sega segu ühtlaseks ning vooderda 26 vm läbimõõduga koogivormi põhi ja küljed küpsisepuruga. Suru puru klaasi abil ühtlaseks. Jäta põhi ootele ning tee valmis täidis.

Täidise tegemiseks sega kokku hapukoor ja suhkur. Tükelda konserveeritud ananassiviilud väikesteks tükkideks või kui kasutasid konserveeritud ananassitükke, siis lõika ka need väiksemaks – nii on parem kooki lõigata ning ananassitükid tükid on suupärasemad.

Vali alati koogi tegemiseks konserveeritud ananass! Olen ühe korra proovinud kooki teha ka värske ananassiga ning selle happelisus reageerib hapukoorega, mis muudab viimase müredaks.

Kalla pool hapukooresegust koogipõhja peale ning laota peale ananassitükid.

Hapukooresegu põhja peale valades, jaota see valades ühtlaselt laiali. Kui valad hapukooresegu koogipõhja keskele ning hakkad seda hoogsasti lusikaga laiali ajama, siis võib see põhjast tükke kaasa võtta, mis koogitäidisega seguneb. Seetõttu on hea valada/tõsta hapukooresegu ühtlasemalt põhja peale laiali, et oleks vähem lusikaga laiali ajamist.

Aja tükid ühtlaselt laiali ning kalla peale ülejäänud hapukooresegu.

Tõsta kook eelsoojendatud ahju, küpseta 175 kraadi juures 40 minutit. Võta kook ahjust välja ning enne kui maiustama hakkad, lase koogi täiesti maha jahtuda. Mugav on kook serveerimisele eelneval õhtul valmis teha, nii jõuab see ilusti maha jahtuda.

 

ANANASSILILLEDE VALMISTAMINE

Lõika suurest ananassist nii õhukesed kettad kui võimalik. Mida õhemad, seda parem. Kuid, kui kettad tulevad paksemad, annab neid veidi hiljem äärtest õhemaks lõigata, seega pole lugu, kui pole vilunud fileerija.

Lõika ananassiketastelt kõvad ääred (koorik) . . .

. . . ning lõika välja ka tumedad “silmad” ehk seemnekohad.

Aseta lõigatud ananassiringid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Kui koorik ja seemnekohad on ära lõigatud ning sulle tundub, et ananassiketas on liiga paks, siis fileeri lillede kroonlehed õhemaks – suunaga keskelt äärtesse. Ära muretse, et mõni kroonleht on lühem kui teine või teise kujuga – seda armsama ja erilisema kujuga ananassilill lõpuks tuleb.

 

Pane ahi “fanned oven” ehk pöördõhu reziimile ning 100 kraadi juurde soojenema. Aseta ananassikettad ahju ning küpseta (pigem kuivata) 1 h ühelt poolt, keera ananassikettad ümber ning 1 h teiselt poolt.

2 tundi möödas, võta lilled ahjust ning aseta muffinivormidesse. Vajuta lilled sõrmega keskelt muffinivormi põhja, nii jäävad lilled ilusama kujuga. Kui ananassililled on ahjust välja võttes endiselt pehmed, siis on kettad liiga paksud, et selle ajaga suudaks vedelik neist väljuda. Hoia ananassikettaid lihtsalt kauem ahjus. Kui aga lilled hakkavad enne aja lõppu äärtest väga tumepruuniks muutuma, siis on nad nii õhukesed, et neile ei ole nii pikka aega ahjus veetmiseks vaja – võta nad varem ahjust välja!

Lilled on valmis, kui nad on jahtunud ning säilitavad oma kuju. Aseta tordile/koogile peale vahetult enne serveerimist, kuna koogi katte peal olev niiskus kandub üle ananassililledele ning lilled hakkavad ajaga vaikselt pehmemaks muutuma ning kaotavad lõpuks oma kuju ja vajuvad lössi.

 

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*