Kihiline heeringa-leivasalat

Head vabariigi aastapäeva!

Lisaks kamale, on vist väheseid peresid, kes sellel päeval ei tõsta lauale midagi, mis sisaldab kala – on selleks siis suupisted või salat. Kui olen laisem, siis meie peolaual on tavaliselt kiluvõileivad. Kui aga viitsimist rohkem, võtan ette sellesama heeringa-leivasalati tegemise, mille retsepti allpool jagan.

Valmistusaeg: 25-35 minutit Kogused: 4-le

Vaja läheb:
200 g musta leiba
240 g õrnsoolaheeringat
100 g marineeritud kurki (kasutan alati Salvesti Talu kurki)
250 g tomateid
1 punane sibul

Kastmeks tegemiseks läheb vaja:
2 dl hapukoort
2 dl majoneesi
veidi kanget sinepit
sidrunimahla
soola-pipart

Kaunistamiseks:
3 keedetud muna (soovil)
midagi rohelist – murulauku, tilli vms

Lõika must leib väikesteks kuubikuteks. Kuumuta pannil õli ning rösti selles mõni minut leivakuubikuid. Lase leivakuubikutel jahtuda. Samal ajal, kui kuubikud jahtuvad haki väiksemateks kuubikuteks tomat ja kurk. Kuivata heeringas üleliigsest õlist ning tükelda samuti väiksemateks kuubikuteks. Koori ja haki sibul. Mulle endale meeldib kõik koostisosad eraldi kaussidesse panna ning siis võrdselt serveerimiskausside/pokaalide vahel ära jagada. Kui serveerid salatit ühel suurel vaagnal, siis eraldi kaussidesse midagi panna ei ole mõtekas.

Kastme tegemiseks sega omavahel kokku hapukoor ja majonees, maitseks lisa juurde sinepit, värskelt pressitud sidruni mahla ning soola, pipart. Sega kaste ühtlaselt läbi.

Salati serveerimiseks laota kihiti: leib, heeringas, veidi kastet, sibul, tomat (purusta tomati peale terapipart), kurk ning kõige pealmiseks kihiks veelkord kaste. Pane salat veidikeseks ajaks külmkappi, et maitsed saaksid seguneda.

Algretseptis on kirjas, et valmis salatit hoida külmkapis järgmise päevani, et maitsed saaksid seguneda. Mulle endale meeldib, kui praetud leib jääb salatis krõbedaks, seega mina kaua salatit külmkapis ei hoia (kõige kauem tund). Kui võtad lusikale iga ampsuga kõiki koostisaineid korraga, siis on maitsed küllalt tugevad ja tunda, et ei vaja lisaaega segunemiseks.

Soovil kaunista salat pealt kahvliga katki tehtud munapuru/-pudiga ning raputa peale midagi rohelist – murulauku, tilli vms.

Retsept Toidutare kodulehelt.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*