Marineeritud kõrvits

Sellel aastal otsustasin, et jõululaual serveerin enda marineeritud kõrvitsat. Ja ma ei tea, mis vale pilt mulle igasugustest hoidiste tegemistest on maalitud, aga need on tundunud mulle alati eriti suure ettevõtmisena. Tegelikkuses ei olnud asi üldse nii raske.

Arvesta, et esimesel päeval, kui sa kõrvitsa oled ära puhastanud ja kuubikuteks lõiganud, siis sa seda purki panna veel ei saa. Kõigepealt tuleb panna kuubikuteks lõigatud kõrvitsatükid vee ja äädikaga üleöö seisma. Vanarahvas teadis rääkida, et nii jääb kõrvits kõva ja krõmps ning ei hakka keetmisel nii lihtsalt lagunema.

Pärast üleöö seismist läheb aega umbes 2 tundi.

Suurest kõrvitsast marineerisin 2,5 kg

Vaja läheb:
2,5 kg puhastatud kõrvitsaid
2 l vett
6 spl 30% äädikat
umbes 20 nelki
500 g suhkrut
12 g kuivatatud apelsini koori

Puhasta suur kõrvits seest ning lõika sektorid. Koori ära ning lõika kuubikud. Seemned korja eraldi kaussi, neid saad röstida. Tõsta kõrvitsast lõigatud kuubikud suurde 5 l potti ning kalla peale vesi ja äädikas. Jäta kõrvits vedeliku sisse üleöö seisma.

Järgmisel päeval lisa kõrvitsale juurde suhkur, nelk ja apelsinikoored. Tõsta tulele ning lase keema tõusta. Samal ajal, kui potis vedelik keema tõuseb, pese purgid ja kaaned. Aseta purgid suud allapoole külma ahju, ahjuresti peale. Seejärel, kui kõik purgid on ahju laotud, pane ahi 100-120 kraadi sooja peale ning “unusta” need sinna, terveks ajaks. Purgid võivad soojas ahjus olla alati pigem rohkem kui vähem.

Ära ahju kuumust liiga kuumaks keera, sest siis on hiljem oht, et kuuma marinaadivedelikku purkidesse valamisel annab purk järgi ning puruneb. Kõrvitsaid purki tõstes võta ahjust purke välja ühekaupa, nii tagad selle, et iga kasutusel olev purk on kindlalt veel ahjusoe.

Kasuta purkide kaanetamiseks kas täiesti uusi või kasutatud kaani, mida ei ole eelnevalt noaga vms lahti urgitsetud. Kui kaas on saanud eelnevalt viga, siis võib ta õhku purgi sisse lasta ning hoidis läheb riknema (teisel juhul hakkab lihtsalt kohe lekkima). Kaante ettevalmistamiseks piisab nende kuumas vees keetmine või nt kuuma keeduvee peale valamine ning selles veidi aega hoidmine. Samuti ära võta kõiki purgikaasi korraga kuumast veest välja, vaid ükshaaval.

Tähelepanu! Kuna purgid ja -kaaned on kuumad, siis ole ettevaatlik ning kasuta nende tõstmisel ahjukindaid.

Keeda kõrvitsaid nii kaua kuniks nad on sinu jaoks piisavalt kõvad/pehmed. Olenevalt kõrvitsast võib keetmisaeg olla erinev. Mõni kõrvits on juba üsna pehme pärast 30 minutit keetmist, teisega läheb aega kuni tund. Kui tükid on sinu jaoks sobiva pehmusega, siis on aeg kõrvits purkidesse tõsta.

Pane tööpinnale valmis puhas käterätt, millele hiljem kinnised purgid asetad, piisavalt suur kauss, kuhu sisse mahuks purk (kausi põhja pane köögipaber – kui valad purgist mööda, siis imab paber selle endasse ning saad toiminguga jätkata ilma, et kauss ja purk ja kõik marinaadiga koos oleksid), taldrik, millele pane valmis väiksem kulp või suurem sügavam lusikas ning pajakindad. Tõsta pajakindaga ahjust kuum purk eelnevalt valmis pandud, paber põhjas, kaussi ning tõsta potile võimalikult lähedale või hoia käes. Tõsta purk kõrvitsaid täis ning kui rohkem kõrvitsakuubikuid ei mahu tõsta lusikaga peale nii palju marinaadi, kui purki mahub. Jälgi, et purkidesse rohkem kui üks nelk kaasa ei läheks, sest nelk muudab ajapikku kõrvitsad purgis pruuniks. Võta lusikaga vms keevast veest välja kaas ning keera pajakinda ja käteräti abil kaas KORRALIKULT! purgile. Kontrolli kaas korduvalt üle ning keera purk tagurpidi ja aseta käterätikule jahtuma.

Purgi tagurpidi keeramine on oluline kahel põhjusel: esiteks, et kontrollida kaane lekkekindlust ning teiseks, et suretada kuuma marinaadiga kaane ja suudme vahele jäänud võimalikud pahalased.

Toimi nii senikaua kuni kõik kõrvitsatükid ja marinaad on purkides. Lase purkidel tagurpidi ilusti ära jahtuda, keera ümber ning parimal võimalikul viisil hoiusta talveks jahedas keldris.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*