Marineeritud kukeseened – traditsiooniline äädika marinaad

Sellel aastal proovisin esimest korda marineerida ka kukeseeni. Algatuseks proovisin traditsioonilist marinaadi.

1 kg kukeseente kohta – sellest kogusest kukeseentest saab umbes seitse 370 ml-st purki marineeritud seeni

Vaja läheb:
150 g porgandeid
3 sibulat
600 ml vett
2 spl soola
3 spl suhkrut
10 terapipart
2 loorberilehte
3 spl 30% äädikat

Puhasta ja pese kukeseened jooksva vee all ning tõsta sõelale nõrguma. Pese purgid puhtaks ning aseta külma ahju restile nii, et purgi suud on suunaga alla. Pane ahi sooja – 100-120 kraadi ning jäta purgid kogu selleks ajaks ahju, kui toimetad marinaadiga (kui oled nobedam, siis purgid võiksid ahjus olla minimaalselt 20 minutit). Purgikaaned pane kaussi – hiljem, enne seente ja marinaadi purkidesse valama hakkamist, vala kaantele keev vesi peale.

Mooside keetmise postituses on detailselt välja toodud, mida kasutada hoidiste tegemiseks ning kuidas teha purkide ja kaante ettevalmistused hoiustamiseks ning miks neid eelnevalt üldse kuumtöötlema peab.

Pese, koori ja haki väiksemateks tükkideks porgandid ning sibulad. Aseta need hetkeks kõrvale. Mõõda suurde pott vesi, lisa juurde sool ja suhkur ning lase sel keema minna. Lisa keevale veele eelnevalt hakitud porgandid ja sibulad ning keeda need poolpehmeks (umbes 3 minutit). Lisa vürtsid – terapipar, loorber. Tõsta pott korra tulelt ning lase marinaadil tõmmata.

Pane puhastatud kukeseened marinaadi sisse ja tõsta tagasi tulele – keeda seeni umbes 5-10 minutit. Lõpus lisa äädikas ning keda kukeseeni marinaadis veidi veel (paar minutit).

Alguses, kui toored seened marinaadile lisad, on seeni poole rohkem kui marinaadi. Kõik on õige. Kui seened saavad kuumust, väljub neist vesi, mis potti vedelikku juurde annab. Kui seentest on kogu liigne vedelik eraldunud, siis on potis marinaadivedelikku rohkem kui seeni.

Pane veekeedukannuga vesi keema ning keema läinud vesi vala kaantele peale. Pane valmis töölauale vajalikud asjad marinaadi purki valamiseks ning kuumade purkide ja kaantega toimetamiseks(vajalikud asjad on välja toodud eespool nimetatud “Mooside keetmine” postituses).

Tõsta kuum purk ahjust labakinnaste abil köögipaberiga vooderdatud kaussi ning tõsta esmalt ainult seened sellesse. Kui purk on seeni peaaegu täis, lisa juurde marinaad – nii tagad, et purgis on ikka rohkem seeni, kui lihtsalt marinaadivedelikku. Kaaneta täis purk eelnevalt kuumas vees seisnud kaanega. Kontrolli, et kaas saaks peale korralikult! ning keera purk seejärel tagurpidi ja aseta puhtale käterätikule jahtuma. Täida purgid senikaua, kuni seeni jagub.

Purkidele võid peale teha ka armsad sildid, mille tegemist õpetan selles postituses.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*