Pulgakoogid – Oreo küpsiste ja maapähklivõiga

Pulgakookide valmistamine on mõnus nokitsemine. Koogitaina tegemine ei võta kaua aega – kõik koostisosad blendris ühtlaseks lasta ja valmis, kuid aeganõudvam on pallikeste glasuurimine. Ja nagu välja tuli, siis mitte ainult aeganõudvam vaid ka üsna keeruline.

Tihti jagatakse pulgakookidega retseptidega koos pilte, kus puu- või paberpulkade otsas ilutsevad ideaalse ümmarguse kujuga armsad koogikesed. Mina ka lootsin, et lõpptulemus just selline on. Tegelikkuses nii ei läinud. Pulgakoogid kukkusid pulkade otsast põmm ja põmm alla, nii et pulgakookidest said pulgaga koogid. Proovisin retsepti mitu korda, katsetasin erinevaid nippe, et koogid pulkade otsa jääksid, kuid seda ei juhtunud. Küll aga sain ma erinevaid nippe, kuidas pulgakooke teha ning proovin kindlasti uuesti!

Nippide otsimise käigus leidsin ühe väga ülevaatliku postituse, kus on põhjalikult selgitatud, kuidas ja miks tegema peab. Lingin selle postituse siia: “Teeme pulgakooke!“.

Kuna antud retsept ei ole minu tehtud ja ma pulgakookide tegemist proovisin täiesti esimest korda just selle retseptiga, siis puudus mul igasugune kogemus. Oreo küpsiste ja maapähklivõi maitsekooslus on väga hea ning olenemata sellest, et koogid ei tahenenudki nii kõvaks, et jõuaksid pulga otsas seista, saab neid serveerida nö “tagurpidi”.

 

Ettevalmistusaeg: 15 minutit
Aeg tahenemiseks: 1-2 tundi
Glasuurimine + tahenemine: 1-2 tundi
Kogus: 18-20 pulgakooki

Vaja läheb:
176 g Oreo küpsiseid (suur pakk)
150 g toorjuustu
3 spl maapähklivõid
200 g tumedat küpsetusšokolaadi
meelepärast kaunistamiseks – mina kasutasin kuivatatud vaarika laaste, mis annavad pulgakoogi magususele värskemat maitset

Töötle köögikombainis või saumikseriga küpsised ühtlaseks puruks. Lisa küpsiste purule juurde toorjuust ja maapähklivõi – töötle segu ühtlaseks. Vormi küpsisemassist väiksed pallid – umbes 2,5 cm läbimõõduga ning aseta need taldrikule, vaagnale vms ja aseta külmkappi tahenema. Lase pallidel külmkapis taheneda 1-2 tundi. Täiesti kõvaks antud retseptiga pallid ei lähegi (ka siis mitte, kui neid üleöö külmkapis hoida).

Glasuuri tegemiseks sulata vesivannil tume küpsetusšokolaad.

Pulkade kinnitamiseks või nö “liimimiseks” pulgakookide sisse kasta pulgad umbes 1 cm ulatuses sulatatud šokolaadi sisse ning suru pulgakookide sisse. Oluline on jälgida, et ei suruks pulka liiga kaugele ega ka liiga vähe, muidu kukub pall pulga otsast kohe maha. Pulga peaksid suruma umbes palli keskele. “Liimi” kõikidele pulgakookidele pulgad ning aseta veel korraks külmkappi tahenema, et pulgad kinnituksid.

Vala sulatatud šokolaad tassi sisse (või mõne muu sügava nõu sisse). Šokolaadi peaks olema tassis nii palju, et pallid saaks šokolaadi sisse üleni ära uputada.

Kasta pulgakoogid šokolaadi sisse nii, et šokolaad kataks ka veidi pulka. Tõsta pulgakook šokolaadist välja (ära keeruta pulgakooki sokolaadi sees, sest nii võib pulk koogi seest välja tulla. Tõsta kook tassist välja ning lase üleliigsel šokolaadil maha valguda. Kaunista meelepärasega – nt nonparellide.

Ideaalis: torka pulgakoogid nüüd pulka pidi penoplasti sisse.

Tegelikkus: jäta nüüd pulgakoogid tahenema taldriku peale, pulk ülesse poole, mitte pulkapidi penoplasti sisse. Allpool pildil on üks õnnetu alla kukkunud pulgakook.

Võimalik, et pulgakoogid oleksid pulga otsa ilusti püsima jäänud, kui pallid oleksid väiksemad olnud. Ei tea – võid proovida teha väiksemaid palle ning anna mulle ka teada, kas pallid jäid pulkade otsa püsima!

Retsept on võetud ajakirjast “Hetk”.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*