Jõulutort apelsinikreemiga
Paned paika menüüd, mida jõuluõhtul serveerida ning ei tea, mida magusat võiksid valmistada? Pakun välja, et võiksid teha piparkoogimaitselise biskviitpõhjaga jõulutordi, millel on vahel apelsini maitseline vahukoore-toorjuustukreem.
![]() |
![]() |
Biskviitpõhja tegemiseks läheb vaja:
3 muna
1 dl suhkrut
1 dl nisujahu
0,5 dl kartulitärklist
1 tl küpsetuspulbrit
2 tl kakaod
2 tl piparkoogimaitseainet *
* Kui sul ei ole kodus eraldi piparkoogimaitseainet, aga oled eelnevalt piparkoogitaina maitsestamiseks ostnud kõik vajalikud vürtsid eraldi, siis saad piparkoogimaitseaine ise kokku segada.
Selleks läheb sul vaja:
2 spl kaneeli
1 spl jahvatatud ingveri
0,75 spl jahvatatud nelki
1 tl jahvatatud kardemoni
0,5 tl jahvatatud muskaati
Sega segu ühtlaseks ning kasuta sellest biskviitpõhja maitsestamiseks 2 tl.
Biskviitpõhjade niisutamiseks: kahe ja poole apelsini pressitud mahl
Apelsinikreemi tegemiseks:
400 g toorjuustu (toasoe)
200 ml vahukoort
1 tl vaniljeekstrakti
2 apelsini riivitud koor
pool apelsini tükkideks lõigatuna
PS! Selgitan üle: vaja läheb kolme apelsini – kahelt apelsinilt riivid koore, kahelt ja poolelt apelsinilt pressid välja mahla ning alles jäänud poolest lõikad väiksed tükid ning lisad kreemi sisse.
Biskviitpõhja tegemiseks eralda munavalged munakollastest.
![]() |
Vahusta munavalged suhkruga tugevaks vahuks. Sega vahule juurde munakollased, sega segu läbi. Sega eraldi kausis omavahel kuivained, sõelu jahusegu munavahu hulka ning sega tainas ettevaatlikult ühtlaseks.
Kalla tainas võiga määritud 24 cm läbimõõduga koogivormi ning küpseta 200 kraadi juures 20 minutit. Kontrolli hambatikuga, kas tainas on valmis – hambatiku taina sisse torgates, peab see jääma puhtaks.
Lase koogipõhjal jahtuda, eralda vormist ning jäta ootele senikaua, kui see on täielikult jahtunud ning apelsinikreem valmis.
Pese apelsinid hoolikalt ära, kuivata. Riivi kahelt apelsinilt koor, pressi kahelt ja poolelt apelsinilt välja mahl ning alles jäänud poolest apelsinist lõika pisikesed tükid (ilma kooreta) ning tõsta hetkeks kõrvale.
Apelsinikreemi tegemiseks vahusta vahukoor suhkruga vahuks. Teises kausis mikserda toasoe toorjuust vaniljeekstrakti ning apelsini riivitud koorega ühtlaseks ning lisa seejärel vahukoore hulka. Mikserda vahukoore-toorjuustusegu ettevaatlikult ühtlaseks kreemiks.
Jaga kreem kaheks – pool kreemist läheb tordi vahele täidiseks ning teise poolega katad ära tordi küljed ning pealmise osa. Sellele poolele kreemi kogusest, mis läheb tordikihtide vahele, sega sisse apelsinitükid.
Lõika jahtunud biskviitpõhi keskelt pooleks ning aseta alumine osa tordialusele. Vala pool apelsinimahlast alumisele biskviitpõhjale ning tõsta (või piserda pritskotiga) >peale kreem, millel on sees apelsinitükid ning aja ühtlaselt laiali. Tõsta peale teine tükk biskviitpõhjast, niisuta see ülejäänud apelsinimahlaga. Kata tordi küljed ning pealmine osa ülejäänud kreemiga.
![]() |
Kaunista tort näiteks sektoriteks lõigatud apelsini viiludega, kuivatatud apelsinidega või hoopiski piparkookidega.
![]() |
Lisa kommentaar