Punapeedi-feta salat vinegrett kastmega

See värske, maitsetest tulvil salat sobib ideaalselt näiteks grillliha kõrvale või niisama kergeks eelroaks/eineks.

Valmistusaeg: 20 minutit (juhul kui punapeeti keetma ei pea) Kogus: 4-le

Vaja läheb:
400 g keedetud või röstitud punapeeti
4 peatäit rukolat (pigem heldelt)
100 g röstitud Kreeka pähkleid
200 g feta juustu

Kastme tegemiseks:
3 spl oliiviõli
0,5 spl palsamiäädikat
veidi soola-pipart
0,5 spl (või veidi vähem) vedelat mett

Üheks kiireks võimaluseks selle salati tegemiseks on kasutada poest ostetud juba keedetud peeti. Teine võimalus, mis ei ole kiire, on ise eelnevalt punapeet ära keeta või ahjus röstida. Punapeedi keetmisele kulub umbes 60 minutit, sama kaua läheb aega ka ahjus röstides. Ahjus peedi röstimiseks aseta see fooliumiga 200 kraadisesse ahju.

Rösti pannil (või ahjus) madalal kuumusel Kreeka pähklid. Pähklite röstimine on hea selleks, et kuumutamisel tugevneb pähklite maitse, nad muutuvad krõmpsumaks ning nende kest tuleb kergesti ära. Pannil on pähkleid lihtsam röstida, kui nende kogus on väike. Selleks vala kuivale pannile (ilma õlita) üks kiht pähkleid. Rösti pähkleid umbes 5 minutit keskmisel kuumusel, aeg-ajalt pähkleid segades. Ahjus pähklite röstimiseks: aseta nad puhtale ahjuplaadile, samuti ühe kihina, ahju kuumus 175 kraadi ning röstimiseks kulub umbes 10-15 minutit. Hoia pähklitel silma peal ning aeg ajalt sega, et pähklid ära ei kõrbeks. Kui pähklid muutuvad kuldseks, tõsta nad pannilt (ahjust) ära – nt taldrikule, lase jahtuda ning eemalda lahti tulnud kestad.

Aseta kausi põhja puhtad-pestud rukolalehed. Lõika valmis peedist kuubikud-sektorid ning aseta rukolate peale – sama moodi toimi fetaga. Murenda pähkleid sõrmede vahel väiksemateks tükkideks ning raputa salati peale. Valmista vinegrett kaste – selleks aseta kaussi kastme tegemiseks vajalikud koostisained, sega vispliga ühtlaseks ning nirista salatile peale.

Retsepti on kohandatud, algretsepti autor Angeelika Kang-Osula.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*