Šokolaadi brownie
Brownie´d on küll iga šokohooliku unistus: rammus, rikkalik, tekstuurilt suussulav ja veidi niiske ning “kirsiks tordil” krõmpsuvad pähklid.
Valmistusaeg: 35 minutit | Kogus: 22×26 suurusesse koogivormi – 12 portsjoni |
Vaja läheb:
200 g võid
200 g tumedat küpsetusšokolaadi
3 muna
200 g suhkrut
100 g nisujahu
100 g Kreeka pähkleid
1 tl vanilliekstrakti
1 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl soola
soovil kõrvale vaniljejäätist
Vooderda kandiline küpsetusvorm (suurus 22×26) küpsetuspaberiga ning tõsta hetkeks kõrvale. Eelsoojenda ahi 170 kraadini.
Võid kasutada ka ruudukujulist 24×24 suuruses vormi. Kui kasutad suuremat ahjuvormi, siis muutub koogi valmimise aeg lühemaks. |
Sulata või ning šokolaad vesivannil. Samal ajal kui või ja šokolaad sulavad tükelda Kreeka pähklid väiksemateks tükkideks. Kui või ja šokolaad on ühtlaselt sulanud tõsta segu veidikeseks kõrvale. Vahusta mikseriga munad suhkruga vahuks ning lisa juurde sulatatud šokolaadi-või segu. Lisa segule vanilliekstrakt ning sega segu ühtlaseks. Sega eraldi kausis kokku jahu, hakitud Kreeka pähklid, küpsetuspulber ning sool. Sega kokku märja seguga ning vala küpsetusvormi.
Küpseta 170 kraadises ahjus 17-18 minutit. Kui lased koogil ahjus kauem olla, siis maitset see ei muuda vaid kaotab ära brownie´le omase niiske koogi keskosa.
• • • • • • •
Kuidas aru saada, et brownie on valmis? Tavalise koogi valmimist saab kontrollida, kui torkad (hamba)tiku koogi sisse ning välja tõmmates peab tikk jääma puhas. Kui brownie seest välja tõmmatud tikk jääb puhtaks, siis on see ahjus olnud juba liiga kaua ning keskosa, mis peaks jääma niiske, on üle küpsenud. Samas, võib tainane tikk tähendada ka seda, et kook on veel toores. Brownie on valmis, kui muutub pealt kuivaks ning läikivaks ja ahjuvormi raputades selle sisu enam ei võdise.
Huvitava maitsekoosluse loomiseks võid pähklid asendada valge šokolaadi tükkidega. Brownie on üsna rikkalik, kuid kui soovid paksemaid tükke, siis tee kook väiksemasse vormi ning pikenda küpsetamise aega.
Lisa kommentaar