Hakkliha-kapsahautis

Ajatu klassika, mida vist peaaegu iga eestlane on korra oma elu jooksul valmistanud. Noorena ma sellest roast midagi erilist ei arvanud, nagu paljudest teistest köögiviljatoitudest, kuid õnneks on ajaga mu arvamus suuresti muutunud.

Valmistusaeg: 1 tund + Portsjonid: 4-5le

Vaja läheb:
500 g seguhakkliha
1 sibul
1 kg peakapsast
500 ml keevat vett või puljongit
serveerimiseks kartulit (ja hapukoort)

Koori ja haki sibul väiksemateks tükkideks, aseta suurema poti põhja, prae kuldseks ning lisa juurde hakklihasegu, maitsesta hakklihamaitseaine jms meelepärasega. Prae senikaua kuni hakkliha on valmis ehk pruunistunud. Sama ajal kui hakkliha valmib, tükelda kapsas õhukesteks ribadeks või lihtsalt väiksemateks tükkideks. Kui hakkliha on valmis, siis tõsta tükeldatud kapsas hakklihale peale, sega potis kõik segamini ning kalla peale veekeedukannuga eelnevalt keema lastud kuum vesi või puljong. Vett ei ole potis nii palju, et kogu sealne segu vee sees oleks (ei pea olemagi) – hautamise ajal eraldub kapsast ka vedelikku, mis suurendab vedeliku kogust.

Vee koguse lisamine on valikuline – kui soovid, et hautises oleks rohkem vedelikku ehk pärast ka kastme eest, siis võid vett rohkem lisada kui 500 ml.

Hauta keskmisel kuumusel umbes 30 minutit – senikaua, kuni kapsas on muutunud pehmeks. Kui teed hautist värskest peakapsast, siis on hautamiseks kuluv aeg lühem, kui aga vanemast, siis selleks, et kapsas muutuks pehmeks kulub aega topelt. Samal ajal kui hautis haudub, saad kõrvale teha keedukartulid. Koori kartulid, pese puhtaks, tõsta suuremasse potti, kalla vesi peale ning keetmisaega arvesta sellest, kui vesi potis keema läheb – kartulid valmivad umbes 20 minutiga. Serveeri soovil hapukoorega.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*