Jõulutort apelsinikreemiga

Paned paika menüüd, mida jõuluõhtul serveerida ning ei tea, mida magusat võiksid valmistada? Pakun välja, et võiksid teha piparkoogimaitselise biskviitpõhjaga jõulutordi, millel on vahel apelsini maitseline vahukoore-toorjuustukreem.

Valmistusaeg: umbes 1 tund Kogus: 24 cm läbimõõduga kahekihiline tort

Biskviitpõhja tegemiseks läheb vaja:
3 muna
1 dl suhkrut
1 dl nisujahu
0,5 dl kartulitärklist
1 tl küpsetuspulbrit
2 tl kakaod
2 tl piparkoogimaitseainet *

* Kui sul ei ole kodus eraldi piparkoogimaitseainet, aga oled eelnevalt piparkoogitaina maitsestamiseks ostnud kõik vajalikud vürtsid eraldi, siis saad piparkoogimaitseaine ise kokku segada.

Selleks läheb sul vaja:
2 spl kaneeli
1 spl jahvatatud ingveri
0,75 spl jahvatatud nelki
1 tl jahvatatud kardemoni
0,5 tl jahvatatud muskaati
Sega segu ühtlaseks ning kasuta sellest biskviitpõhja maitsestamiseks 2 tl.

Biskviitpõhjade niisutamiseks: kahe ja poole apelsini pressitud mahl

Apelsinikreemi tegemiseks:
400 g toorjuustu (toasoe)
200 ml vahukoort
1 tl vaniljeekstrakti
2 apelsini riivitud koor
pool apelsini tükkideks lõigatuna

PS! Selgitan üle: vaja läheb kolme apelsini – kahelt apelsinilt riivid koore, kahelt ja poolelt apelsinilt pressid välja mahla ning alles jäänud poolest lõikad väiksed tükid ning lisad kreemi sisse.

 

Biskviitpõhja tegemiseks eralda munavalged munakollastest.

Ole ettevaatlik, kui eraldad munavalget munakollasest. Kui rebu puruneb ning satub munavalgesse, siis mikserdades ei pruugi munavalge vahule minna. Eralda iga munavalge munakollasest ükshaaval eraldi nõusse (erinevasse sellest, milles mikserdad), nii saad jälgida, pärast iga muna katki tegemist, et munavalge oleks -kollasest puhas. Kui munakollane peaks katki minema, tõsta see kõrvale, saad hommikul teha praemuna või omletti ning võta proovi uue munaga uuesti.

Vahusta munavalged suhkruga tugevaks vahuks. Sega vahule juurde munakollased, sega segu läbi. Sega eraldi kausis omavahel kuivained, sõelu jahusegu munavahu hulka ning sega tainas ettevaatlikult ühtlaseks.

Kalla tainas võiga määritud 24 cm läbimõõduga koogivormi ning küpseta 200 kraadi juures 20 minutit. Kontrolli hambatikuga, kas tainas on valmis – hambatiku taina sisse torgates, peab see jääma puhtaks.

Lase koogipõhjal jahtuda, eralda vormist ning jäta ootele senikaua, kui see on täielikult jahtunud ning apelsinikreem valmis.

Pese apelsinid hoolikalt ära, kuivata. Riivi kahelt apelsinilt koor, pressi kahelt ja poolelt apelsinilt välja mahl ning alles jäänud poolest apelsinist lõika pisikesed tükid (ilma kooreta) ning tõsta hetkeks kõrvale.

Apelsinikreemi tegemiseks vahusta vahukoor suhkruga vahuks. Teises kausis mikserda toasoe toorjuust vaniljeekstrakti ning apelsini riivitud koorega ühtlaseks ning lisa seejärel vahukoore hulka. Mikserda vahukoore-toorjuustusegu ettevaatlikult ühtlaseks kreemiks.

Jaga kreem kaheks – pool kreemist läheb tordi vahele täidiseks ning teise poolega katad ära tordi küljed ning pealmise osa. Sellele poolele kreemi kogusest, mis läheb tordikihtide vahele, sega sisse apelsinitükid.

Lõika jahtunud biskviitpõhi keskelt pooleks ning aseta alumine osa tordialusele. Vala pool apelsinimahlast alumisele biskviitpõhjale ning tõsta (või piserda pritskotiga) >peale kreem, millel on sees apelsinitükid ning aja ühtlaselt laiali. Tõsta peale teine tükk biskviitpõhjast, niisuta see ülejäänud apelsinimahlaga. Kata tordi küljed ning pealmine osa ülejäänud kreemiga.

Kui soovid, et tordi küljed oleksid ka ühtlaselt valge kreemiga kaetud, siis ära kreemi päris pooleks jaga, vaid jäta rohkem kreemi katte jaoks.

Kaunista tort näiteks sektoriteks lõigatud apelsini viiludega, kuivatatud apelsinidega või hoopiski piparkookidega.

Kui otsustad tordi kaunistada piparkookidega, siis aseta piparkoogid tordi peale vahetult enne serveerimist, kuna need muutuvad kreemi sees kiiresti pehmeks.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*